Semana Santa – Heliga veckan

Nu har ännu en påsk kommit och gått. I Sevilla är påskfirandet det mest kända och välbesökta i hela Spanien. Här kallas vår motsvarighet till påsken för Semana Santa, heliga veckan. Firande pågår i en veckas tid och det med pompa och ståt!

Veckorna innan Semana Santa börjar förberedelserna runtom i staden. Dubbelt så många människor fyller dess gator och torg under denna vecka. Man stänger av och bygger upp för betalda sittplatser för att se processionerna, de religiösa tågen. På kvällarna och nätterna övas det för att allt ska vara perfekt när det väl gäller.

Från söndag till söndag, Palmsöndagen till påskdagen, kan man skåda dessa festligheter. För att få plats gäller det att vara där tidigt. Det är packat med folk och alla vill se processionerna. De startar från brödraskapets, cofradía, egna kyrka, går till Katedralen och tar sig sedan tillbaka. Varje brödraskap har sin eller sina egna pasos (förgyllda plattformar), följt av nazarenos, de flesta tillsammans med en orkester och deras vandring kan pågå 8-14 timmar i sträck. Vissa tåg har upp till 3000 anhängare och andra bara några hundra. Det är inte konstigt att denna högtid är större än julen, tillsammans med Feria de Abril som äger rum två veckor senare.

De förgyllda plattformarna, pasos, är tillägnade Jesus och Jungfru Maria. Alla pasos är olika och skildrar olika scener från biblen i figurer av trä, vax och metalltråd. De med Jesus är oftast i guld och de med Maria är vanligtvis täckta av silver, med en gråtande Maria och som ibland håller sin son i famnen.

Plattformarna bärs av costaleros och kan väga upp till 2 ton. Varje costalero kan alltså bära upp till 50 kg och gå upp till 8-14 timmar. Processionerna består även av nazarenos (botgörare) som i sin skam skyler sitt ansikte för att i anonymitet sona för sina synder. Deras kåpor, som kan liknas vid Ku Kux Klan men som inte har den minsta liknelse spirituellt, kommer i alla möjliga olika färger. De bär antingen långa ljus eller kors.

Har man intresset och tradition i blodet finns det möjlighet att boka en sittplats. Sittplatserna finns längsmed den officiella vägen som börjar vid La Campana och går igenom innerstaden till Katedralen. Alla processioner går till Katedralen, men tar sedan olika vägar tillbaka till sin kyrka.

Är det så att det skulle regna under påskveckan så ställs allt in. Då får man istället gå till vardera kyrka för att se de olika pasos. Detta året hade vi tur med vädret, strålande solsken och inte en flinga snö!

Annons

En reaktion på ”Semana Santa – Heliga veckan

  1. Pingback: Feria – Folkfest i Sevilla | Sevilla på Svenska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s