Triana

Sevilla och Triana, en kärlek delad i två delar: två stränder, två städer. Det har sedan länge sagts att Triana är en stad i sig och att när man korsar bron går man inte till andra sidan utan till Sevilla. Enligt legenden ska gudinnan Astarté, som förföljdes av den kärleksblinda Herkules, flytt hit till andra sidan floden för att undkomma honom och grundade därmed Triana. Triana har varit bebott sedan Antiken, men det var inte förrän 1171 som stadsdelen blomstrade upp. Det var då man byggde den flytande bron på båtar som förenade de båda stränderna och borgen Castillo de San Jorge som skydd för bron och som även var sätet för den spanska inkvisitionen. Borgen är sedan länge förstörd och delvis begraven förutom de ruiner som kan besökas belägna under Mercado de Triana.

Historien bakom namnet Triana är tvistad. Vissa tror att namnet kommer från orden ‘Tri’, tre på latin och ‘Ana’, flod  på keltiberiska, eftersom floden delades i tre delar i det här området. Andra menar på att det kommer från den romerska kejsaren Trajanus, som för araberna vara Atrayana eller Athriana, och Traiana-Trajan-Trianaevolutionen som kom att namnge detta kvarter.

Triana är födelseplatsen för matadorer, sångare, konstnärer, keramiker och sjömän. Med ett konstant flöde av in- och utvandring från havet som har skapats dess egna karaktär. Det är det bästa forna och nutida stället för krukmakeri, 90% av all keramik man kan se runt om i stan är gjord i Triana. Det var då passande för sin närhet till floden och för att de giftiga ångorna inte nådde Sevilla. Nu är det ett utmärkt ställe att inhandla de vackra kaklen och keramiken typiska för Sevilla, Andalusien och Spanien.

Många kända tjurfäktare är födda i Triana och tros även vara en av platserna där flamencon föddes.  Flamenco är en blandning av andalusisk och romsk folkmusik. Fortfarande idag är en stor del av flamencoartisterna romer och resten är nästa alla andalusier eller åtminstone ättlingar till andalusier. Så flamenco är en helt andalusisk konstform. Andalusien är därför rätt plats för att se en flamenco show eller lära sig om flamenco. Varje år kommer tusentals människor till Sevilla för att lära sig dansa eller spela gitarr. Att sjunga flamenco är lite svårare, man måste förstås vara flytande på spanska och man måste ha den väldigt speciella brutna rösten för att kunna sjunga flamenco.

Calle Betis, det gamla namnet på Guadalquivirfloden, sägs vara en av de mest fotograferade, karismatiska och symboliska gatorna i hela staden. Med sina färggranna fasader, floden framför och den vackra Trianabron alldeles intill. Det är inte bara betraktarens öga som gynnas, tar man sig en svalkande dryck och en tapas på Calle Betis har man även utsikt över Sevilla med Giraldatornet och Torre del Oro. Parallellt med floden vid Puente de Triana var stället där man tillverkade tvål för flera århundraden sedan. Denna plats var också utsatt för översvämningar men är idag en marknad under helgerna med konst- och hantverk av lokala konstnärer. Det är kanske inte alla turister som känner till Triana men det är väl värt ett besök för att ta del av det äkta Andalusien.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s