Feria – Folkfest i Sevilla

Från den 30 april till 6 maj håll Feria de Abril i Sevilla detta året. Detta innebär tjurfäkting i La Maestranza och fest på Feriaområdet. Där byggs små hus upp liknande tält, casetas, och inreds med bar och dansgolv. Detta för att man i över en veckas tid ska dansa, sjunga och dricka. Kvinnorna klär sig i traditionella flamencoklänningar, vissa så tajta att de inte ens kan gå på toaletten, och det är som en modevisning i sig eftersom modet varierar från år till år. Man dricker rebujito, som är ett starkare vitt vin blandat med Sprite, och dansar sevillanas som är en typisk dansstil från Sevilla. Många människor tar sig till området i häst och vagn, där både hästarna och vagnarna är vackert utsmyckade.

Dessa casetas byggs månader innan och för att hitta till rätt caseta när man väl är där får man ha en karta så att man inte går vilse. Gatorna är nämligen namnsatta, med namn från kända tjurfäktare, och varje caseta har sitt nummer. Det är en ära att bli inbjuden till en privat caseta, eftersom sevillanarna anser det vara som sitt eget hem. Har man inte möjlighet att besöka någon man känner så finns det även casetas som är öppna för allmänheten. Detta året finns det även en caseta, på Pascual Márquez 225, endast tillägnad turister som är på besök just under denna vecka.

Man har gjort detta för att marknadsföra staden som mer turistvänlig under Feria. Innan har den setta som avstängd och inte tillgänglig för turister och nu vill man sudda bort denna myt. Ett annat problem som man har nu, och även hade under Semana Santa, är att folk olagligt hyr ut lägenheter för att tjäna en extra kosing under dess högtider. Polisen har upptäckt flera bostäder uthyrda utan lov och fortsätter i letandet för att undvika att fler turister blir lurade.

Det är inte bara denna caseta som är ny för detta året. Man har lagt datumen för folkfesten så att den ligger över två helgen och  med en extra dag, detta för att alla ska kunna njuta ännu mer av denna högtid. Det hela startar på lördagskvällen med noche del pescaíto, där seden är att äta just friterad fisk eller andra frukter från havet. Samma kväll tänds även den stora portalen, el Alumbrado del Real de los Remedios, en annan viktig händelse som inleder Ferian. Årets portal är tillägnad Expo ’92, som fyller 25 år i år. Det hela startar med fyrverkerier och sedan kan festen börja!

Om du har lust att besöka denna kalabalik kan vi hjälpa dig med boende, bästa ställen att se när du inte är på området samt var du lättast kan hitta en flamencoklänning!

Annons

2 reaktioner på ”Feria – Folkfest i Sevilla

  1. Pingback: Tjurfäktning | Sevilla på Svenska

  2. Pingback: Klädd i flamenco | Sevilla på Svenska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s