Klädd i flamenco

Flamencoklänningen har förvandlats och utvecklas gång på gång genom tiderna, men på samma gång behållt det gamla. Ursprunget daterar ända till boskapsmarknaderna då de resande kvinnorna, de flesta av romsk härkomst, klädde sig i dessa anspråkslösa dresser med enstaka volanger och förkläde. Denna dräkt tillhörde på så vis de andalusiska kvinnorna från de lägre samhällsklasserna och ett annat namn för klänningen är därför traje de gitana, romklänning. Klänningen framhävde de kvinnliga formerna och pö om pö började även kvinnorna av högre stånd att klä sig på samma vis för att gå till marknaden. Med tiden fanns det ingen skillnad mellan samhällsklasserna utan alla klädde sig likadant.

Det var när kvinnorna från överklassen började använda och kopiera klänningarna från bondfolken som de började utsmyckas med broderier, spets, rosetter och band. 1929 tog flamencoklänningen ett steg från dräkt till mode. Den utnämndes då också till den officiella klädseln för Feria de Abril och är det än idag. Dess historia blandas med forna civilisationer och vår egen som man kan se i dess volanger och tyger. Det är en klänning i konstant utveckling, ett slags levande mode, då den ständigt förnyas och återuppfinns.

Själva utformningen på klänningen sägs efterlikna en gitarr för att framhäva de kvinnliga formerna och kvinnans skönhet. Klänningslivet är alltid åtsmitande, men längden och formen ändras enligt modet för tiden. Klänningslivet är alltid åtsmitande, men längden och formen ändras enligt modet för tiden. Vid höfterna öppnar klänningen upp sig som en blomma så att kvinnan får en förförisk gång. Håret är kammat bakåt för att visa de vackra dragen från de andaulsiska kvinnorna. Tillsammans med blommor i håret, kammar, sjalar och stora örhängen.

Det är en klänning i konstant utveckling, ett slags levande mode, där den förnyas och återuppfinns med olika tyger och accessoarer. Alla slags tyger har använts med alla olika slags färger, mönster och strukturer. Volangerna ändras från år till år i antal, storlek och veck. Dekolletage kan variera från runt till spetsat och sjalen kan antingen hänga över axlarna eller korsad bak ryggen. Även ärmarna förändras år efter år. Antingen lång ärmat eller helt utan ärmar, allt beroende på modet just för den säsongen.

Oändlig kreativitet. Denna typiska återkommer varje år men glömmer aldrig sitt ursprung. Vill du gå på en flamencomodevisning  anordnas varje år SIMOF (Salón Internacional de la Moda Flamenca) i Sevilla, som blivit världens huvudstad för flamencomodet. Vill du se eleganta damer svassa nerför en catwalk iklädda de senaste modet inom flamencon tar vi hand om det åt dig!

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s