Expo ’92 fyller 25

Det finns mycket att se i Sevilla som är historiskt vackert, men låt dig inte luras av arkitekturens ålder. En del av det som finns runtom i staden är relativt nybyggt.

Det var när man började se en nedgång för staden år 1929 som man bestämde sig för att hålla den stora Ibero-amerikanska, eller Latinamerikanska, Utställningen år 1929 och Världsutställningen 1992 (Expo ’92), som även räddade staden från depression och ekonomiskt elände. De två världsutställningar hölls för att förbättra relationen mellan Spanien och de deltagande länderna, vilket resulterade i dessa nya byggnationer och utvecklingen av Sevilla.

Marockos paviljon, numera huvudkontor för stiftelsen Tre Kulturer.

Den 20 april fyller öppnandet av Expo ’92 på ön Cartuja 25 år, som under den tiden gjorde ett stort intryck både på invånarna och Sevilla. Det finns inga bostäder på Cartujaön utan är en stadsdel tillägnad i vetenskapens samt forskningens namn och kallas för Cartuja 93. Detta gjordes för att man ville ta vara på de byggnader som fanns kvar från Expo ’92. Cartuja 93 specialicerar sig inom teknologi, forskning och utbildning och är idag en av de viktigaste teknologiska och vetenskapliga parkerna i södra Europa.

1997 öppnades Isla Mágica, den Magiska Ön, som är en nöjespark och vattenland byggd på världsutställningsområdet. På den tiden var den den första nöjespark i världen byggd inne i en stad. Parkens slogan är ”Diversión sin límites” som kan översättas till ”Kul utan gränser”. Även Sevillas moderna museum, Centro Andaluz de Arte Contemporáneo (CAAC), ligger här på platsen som var klostret Santa María de las Cuevas.

När man idag går igenom området på Cartujaön så känns det lite som en spökstad. Det finns många övergivna byggnader, en hel massa bilar parkerade men inte många människor och stora avenyer utan caféer eller restauranger. Det är verkligen som man åkt 25 år fram i tiden, där växtligheten börjat ta över och människorna gått vidare. Men, för någon vecka sedan meddelades det att man kommer lägga omkring en miljon Euros för att förbättra bilden. Detta kommer dock inte vara färdigt till 25-års dagen, fast bättre sent än aldrig.

Med de nya investeringarna hoppas vi att Cartujaön blomstrar upp igen och hinner ikapp med framtiden.

Annons

En reaktion på ”Expo ’92 fyller 25

  1. Pingback: Feria – Folkfest i Sevilla | Sevilla på Svenska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s