Sevilla eller Betis?

När man besöker Sevilla och pratar med ess invånarna så är det nästan omöjligt att inte bli frågad (eller frågas) vilken lag man (eller dem) hejar på. Sevilla är välkänt för sina fotbollfans passion. Men, man bär antingen de vit-röda färgerna för Sevilla eller de grön-vita för Real Betis, det finns inget mellanting.

“Det är bara när ditt lag får dig att lida som du verkligen lär dig älska dem.”

När fotbollen kom till Sevilla vid slutet av 1800-talet så startade en grupp unga britter och spanjorer ett fotbollslag under det engelska namnet Sevilla Football Club. Sevilla F.C. ,som nu heter Sevilla Fútbol Club, är det äldsta fotbollsklubben i Sevilla och den näst största i Spanien. Ett par år senare uppstod ett nytt lag: Betis (Baetis som är det romerska namnet för Guadalquivirfloden). De slog sig senare samman med ett annat lag och blev Real Betis Balompié (balompié är det gamla spanska översättingen för det engelska ‘football’).

Sevilla F.C.s Ramón Sánchez Pizjuán arena ligger i stadens kommersiella område Nervión, vilket kan anas med tanke på lagets prestige, pengar och supportrar från den sociala eliten. Rivalerna Betis spelar i Estadio Benito Villamarín som är den näst största arenan i Andalusien och ligger i Heliópolis i de södra delarna av Sevilla. Båda arenorna tillsammans kan ta upp till 100 000 åskådare, vilket är en sjundedel av stadens befolkning, och är fullsatta nästan varje gång.

Det finns en stor och glödande rivalitet mellan de två lagen. Från barnsben (eller till och med innan) väljs laget för de unga sevillanarna och hålls sedan fast för resten av livet. Fotbollsmatcherna mellan de två lagen kallas för Derbi sevillano, Sevilla derbyt. Det har under åren uppstått våldsamheter, men det mesta är skoj. Till syvende och sist så  respekterar lagen varandra sinsemellan, det är numera till och med möjligt att familjemedlemmar inom samma familj hejar på olika lag. Även om de måste samsas om staden så kan de uppenbarligen leva i symbios vilket också visar stadens tvåfaldiga karaktär.

Är du sugen på att se en match? Hör av dig till oss så hjälper vi dig med biljetterna!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s