NOȣDO

Kanske har ni sett stadsskölden NOȣDO, som kan tänkas se väldigt modern ut men i själva verket är väldigt gammal. Den har varit stadens vapensköld sedan 1200-talet och är en hieroglyf med bokstäverna N-O-D-O.

Under 1200-talet var det ett uppror mot kungen av Sevilla, men Sevilla var honom trogen och till slut lyckades han återigen ta kontroll över situationen. Det ni ser i mitten, som ser ut som en åtta eller ett oändlighetstecken (lemniskata), är faktiskt en förenklad garndocka eller härva.  Tar man bort härvan från skölden har man kvar ordet NODO, som på spanska betyder knut, vilket anknyter till bandet (eller härvan) mellan kungen och staden. Det spanska ordet för härva är madeja. Läser man alla dessa tre tillsammans, på den snabba, elliptiska sevillianska dialekten, får man no madeja do, eller rättare sagt ‘no me ha dejado’ vilket betyder ’den har inte övergett mig’. Kungen ville alltså tacka staden, så han gav den denna vapensköld. Sevilla no madeja do.

Det är på så vis en väldigt betydelsefull symbol och väldigt gammal för sin betydelse men tillsynes modern. Nuförtiden kan man se den överallt i staden; på bussar, polisbilar, brunnslock, soptunnor med mera.

Så håll utkik nästa gång du ger dig ut på en stadsvandring!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s