Från hälsofreak till de oskyldigt sunda

I Sverige får man väl lov att kalla många för hälsofreak. Med de senaste mattrenderna, surdegsbröd, veganism eller senaste superfoods. I Spanien har detta moderna levnadssätt inte riktigt anammats utan man håller sig till den mer traditionella mathållningen. De mesta lagas från grunden, med mycket frukt och grönsaker samt färsk fisk och ursprungsmärkt kött. Råkar man vara vegetarian, eller gud förbjude vegan, så kan det vara svårare att variera måltiderna ute på restaurangerna. Frukta inte, i Sevilla går det att hitta ställen för herbivorer men räkna med en eller annan fråga eller skepsis inför din diet i detta traditionella landskap.

De spanska måltiderna skiljer sig både i kosten och tider. I Sverige anses frukosten vara dagens viktigaste mål, men inte i Spanien. Man börjar kanske dagen med en kopp kaffe och då pratar vi inte en Grande med skummad sojamjölk utan mer en espresso med en hint av mjölk. Frukosten består oftast av en tostada (rostat vitt bröd) med olivolja, skinka eller tomat och äta efter tio.

Lunch äts vid två- tretiden och middag serveras runt 21.00-22.00, beroende på årstid och familj. Mellanmålet är också viktigt, la merienda mellan lunch och middag, och består vanligtvis av en kaka eller bakverk.

Det spanska språket har även gjort måltiderna till verb. Vi kanske säger lunchar, men de både frukostar, lunchar, mellanmålar och middagar (desayunar, almorzar, merendar och cenar). Kosthållning här har en helt annan betydelse än i Sverige. Olivoljan är en grund i nästan all matlagning och den är nyttig. Till skillnad från det svenska köket används inte så många olika kryddor, här lagas maten med salt och peppar. Kan låta tråkigt, men ack så gott. Grönsaker och frukt är annorlunda eftersom allt odlas här och smaken är otrolig. När du äter tomat, smakar det tomat och inget annat. Köttet smakar kött och inget annat.

Vad vore väl det spanska köket utan tapas? Den som inte vet vad tapas är, kan det beskriva som alla möjliga maträtter fast i mindre format. Tänk dig att du kan prova massor av olika små rätter istället för att bara en enda tallrik. Det är också ett utmärkt sätt att prova andras rätter om du råkar vara ambivalent eller helt enkelt alltid beställer fel maträtt!

De flesta spanjorer dricker öl i samband med mat och är under sommaren den föredragna drycken. Spanien är det fjärde landet i Europa som producerar mest öl och den öl som säljs mest i Andalusien är Cruzcampo. Cruzcampo startades 1904 här i Sevilla men har ägts av Heineken sedan början av 90-talet. ¡Salud!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s