Medicinsk turism i Spanien: Hur går man tillväga?

Quirofano_persPlanerar du en resa med medicinsk behandling?

Det finns huvudsakligen två slags medicinska resor:

  • Med planerad sjukvård. Att behöva resa utomlands för att få en läkarvård som inte erbjuds i hemlandet, på samma villkor eller inom rimlig tid, är ibland den enda utvägen. Ofta är då Försäkringskassan eller liknande institutioner villiga att stå för kostnaden för en sådan behandling.
  • Icke-medicinsk vård. Det händer också att en patient blir tvungen eller rekommenderad att få en viss typ av behandling för en specifik åkomma (exempelvis en spa-vistelse, en avkopplande miljö eller ett bättre klimat). Spanien erbjuder tack vare sitt läge och sina naturresurser ett enormt urval av möjligheter. På sistone har nya anläggningar dykt upp i turistbranschen:  förutom den tvåtusenåriga hälsobrunnstraditionen i Spanien finns det idag nydesignade lantställen, hälso- och naturinriktade hotell och företag osv. De flesta av dessa har husrum inräknat i paketet, i vissa fall måste man själv leta reda logi under behandlingsperioden.

Försäkringskassan och landstinget kräver förhandstillstånd eller diverse kreativa behandlingsplaner för att ge ersättning för din behandling i utlandet. Du kan läsa om allt som krävs på den här sidan.

Pensionärer, sjukskrivna eller barn med funktionshinder är några av grupperna som kan dra nytta av olika bidrag från myndigheter.

EU-komissionens vårdkort omfattar sjukvård utomlands under oplanerade omständigheter. För dessa fall krävs EU-kortet. Beställ det minst tio dagar innan planerat avresedatum. Mer info här och på EUs Officiella direktiv.

Vi på Sevilla på Svenska tar fram all information du behöver för din resa och vi kan också hjälpa dig med mer specifika råd innan din avresa samt under själva vistelsen i Spanien.

Sevilla på Svenska förfogar specifik information om olika läkarkliniker och sjukhus (både privata och allmänna) som är tillgängliga för patienter i olika delar av Spanien. Många av dessa kliniker, sjukhus och tandläkarmottagningar har svensktalande personal.

Som resebyrå erbjuder såklart Sevilla på Svenska även all möjlig service inom logi, hotell- och restaurangbranschen, transport, tolkservice, guidning etc tack vare sammarbetet med ett stort antal företag och firmor inom tjänstesektorn. Vi har också kontakt med fastighetsmäklare på företag som kan erbjuda hjälp inför längre vistelser då husköp eller hyra av hus eller lägenhet i Spanien kan bli nödvändigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s